Кухня

Будинок 'Висотка' в лісі

Будинок 'Висотка' в лісі Цей невеликий триповерховий будинок «загубився» в густому лісі на схилі пагорба. Довжина її не перевищує дев'яти, а ширина - семи метрів. Це, мабуть, самий маленький www.postroil.com для цілорічного проживання, який можна було побудувати, забезпечивши достатньо високий рівень комфорту його майбутнім власникам.

Своїм оригінальним досвідом вирішення проблеми раціонального використання обмеженого життєвого простору ділиться один з авторів проекту цього будинку.

Площа будинку дійсно невелика, що стало наслідком досить знайомих причин. По-перше, кошторисна вартість будівництва не повинна була перевищувати суми, якої розташовували замовники. А по-друге, хотілося звести до мінімуму збиток, який наноситься навколишньому природі. В той же час майбутні власники будинку хотіли мати в своєму розпорядженні достатньо повний набір кімнат, який і відрізняє комфортне житло від сезонної «времянки».

Це три окремі спальні (одна з яких повинна була служити і кабінетом), два комфортних санвузли, зручні сходи, вітальня з каміном, простора і світла їдальня, а також окрема кухня. Крім того, в будинку необхідно було мати пральню та інші підсобні приміщення. Не хотілося відмовлятися і від критої веранди. Завдання стояло нелегке — розмістити все це на досить невеликому ділянці забудови. Саме тому нам довелося піти на зменшення розмірів практично всіх приміщень.

На щастя, характер місцевості полегшував рішення цієї задачі. Хоча будівництво будинку на схилі пагорба видавалося складним, і, як наслідок, — дорогим справою, використання частково піднятого над землею цокольного поверху не тільки для розміщення господарських приміщень, але і для комфортабельних житлових кімнат, з лишком компенсувала додаткові витрати.

Будинок 'Висотка' в лісі
Свою роботу над проектом ми почали з аналізу мінімальних вимог до кожного приміщення. Перше, з чим довелося зіткнутися, — www.postroil.com. Щоб вона була зручною і безпечною, ми вирішили використати класичний варіант з трьома маршами та проміжними майданчиками. Невеликий ухил маршів дозволив домогтися оптимальних параметрів ступенів (проступь — 28 см, подступенок — 18 см).

www.postroil.com ми влаштували біля зовнішньої стіни, у зв'язку з ніж два верхніх маршу довелося зробити декілька ширше, ніж це зазвичай прийнято. Справа в тому, що викладена каменем цокольна стіна значно товщі дерев'яної стіни двох верхніх поверхів. У результаті площа, яку зайняла сходи, склала 4,0 х 2,3 м. Аналогічно розрахували габарити інших приміщень. Так, ширина 2,3 м стала мінімальною для кухні камбузного типу, яка згідно з первинним задумом не повинна була проглядатися з їдальні. Меблі та обладнання тут вирішили розмістити вздовж стін: двома блоками шириною 0,6 м з центральним проходом між ними шириною 1,1 м.

Виходячи з такої компоновки був визначений і другий габарит www.postroil.com. Як правило, основними атрибутами робочої зони є плита, мийка та холодильник. З них ми і почали. Мийку розташували в центрі однієї з секцій, а плиту і холодильник — по краях іншого. При цьому плиту трохи відсунули від південної стіни, щоб забезпечити максимальну зручність господині під час приготування їжі. Над центральним робочим столом, що знаходяться між плитою і холодильником, підвісили шафка для зберігання продуктів.

Аналогічно пропрацювали протилежну стіну: по обидва боки від розташованого в центрі підстілля для миття шириною 0,9 м вирішили встановити дві тумби для зберігання кухонного начиння. На завершення додали до отриманої таким чином площі коридор і комора та одержали прямокутник такого ж розміру, що і той, на якому розмістилися сходи і передпокій.

При визначенні габаритів вітальні (3,9x3,9 м) ми виходили з того, що в ній потрібно було зручно розмістити диван, два крісла і обладнати камін. Близька до вітальні (за формою і розмірами) кімната виявилася цілком прийнятною для їдальні, за обіднім столом в якій можна зручно посадити шість осіб. Це дозволило завершити планування першого поверху, яка вийшла гранично простий: у двох прямокутниках розміром приблизно 2,3x3,9 м розташовані кухня з коридором, а також сходи з передпокою, а у двох квадратах 3,9x3,9 м — вітальня і їдальня.

Подібна планування виявилася настільки ж вдалим і для другого поверху. Очевидно, що сходи тут зайняла ту ж площу, що і внизу. Над вітальні знаходиться спальня господарів. Частину її займають стінні www.postroil.com. Залишається простору розміром 3,2x3,9 м цілком вистачило, щоб поставити там «царських» розмірів ліжка і туалетний столик.

Над www.postroil.com ми влаштували великий санвузол, розділивши його на дві половини: в одній — туалет і ванна, а в іншій, обладнаної окремим входом, — дві раковини. В цокольному поверсі ми розмістили ще одну спальню, санвузол, пральню та інші приміщення для господарських потреб. Вдалося обладнати і криту веранду з виходом на неї з «гостьовий» спальні.

Будинок 'Висотка' в лісі

«Висотна» планування будинку не лише дозволила зберегти незайманий ліс навколо — будівля чудово гармонує з навколишніми його високими деревами. Розмістивши приміщення строго одне над іншим, ми домоглися того, що кожен блок кімнат придбав свою власну архітектуру, немов будинок являє собою не одну будову, а чотири окремих модуля, об'єднаних в єдине ціле. Щоб підкреслити це, ми навіть зробили планування поверхів злегка «зміщеною». Утворилися виступи стін утворюють контури, які допомагають виділити окремі частини будівлі. Завдяки цьому будинок придбав зовнішні обриси, характерні для більш солідних будинків, габарити яких незрівнянно більше. Ті ж цілі ми переслідували і при проектуванні верхній частині будівлі. Три блоку будинку вінчають гострокінцеві двосхилі дахи, а в розташованого з південно-західної сторони блоку покрівля практично плоска. Крім іншого, таке рішення дозволило уникнути різного роду поглиблень — потенційних водозбірників.

Будинок 'Висотка' в лісі
Під плоским дахом знаходяться кабінет, їдальня. Стіни цих зорієнтованих на південь і захід приміщень — майже цілком зі скла. Підйомні вікна заввишки 2 м з двома рухомими рамами примикають майже впритул один до одного. Всередині ж з www.postroil.com і кабінету повною мірою проглядаються прилеглі до них вітальня і спальня. Така організація простору дозволяє забезпечити додаткове освітлення цих приміщень. У північно-східній частині будинку вікон трохи, завдяки чому тут дуже затишно. За первісним задумом для східної і західної частин будинку ми планували підпірні стінки з монолітного бетону. Проте трохи пізніше виникла більш вдала ідея: з валунів, вилучені в результаті риття котловану, ми спорудили насипу, які виглядають тут настільки ж природно, що і росте на них мох.

Стіни будинку обшиті кедровими дошками, а дах покритий недорогим бітумним матеріалом. Стандартні за розміром вікна та двері виготовлені з пофарбованої деревини хвойних порід, внаслідок чого їх вартість мінімальна. Стіни цокольного поверху — з бетонних блоків, що значно спростило роботу.

архітектор Д. Уэдлик (Канада)
За матеріалами журналу "ДІМ"